Ignatiansk Spiritualitet

Ignatius af Loyola, som var jesuitternes grundlægger, var også kendt som åndelig vejleder. Hans meditationsmetoder er stadigt inspirerende for tusindvis af mennesker.

Den såkaldte “eksamen” (tilbageblik og samvittighedsransagelse) er en refleksionsmetode som hjælper med at komme i kontakt med sig selv og finde Guds tilstedeværelse i sin hverdag. Et kvarter hver aften, brugt på at se sin dag i bakspejlet, er den mest grundlæggende praksis for dem, som følger Ignatius’ åndelige anvisninger. En uddybet beskrivelse af den ignatianske eksamen findes her: http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-prayer/the-examen

Eksamen er blot en af de åndelige øvelser, som Ignatius anbefaler i sit værk af samme navn. I flere århundreder var de åndelige øvelser mest kendt som 30 dages retræter i stilhed givet primært til præster og ordensfolk. I løbet af det sidste århundrede har man populariseret dem og gjort dem mere tilgængelige for lægfolk. Der findes mange måder at følge den “ignatianske  vej” på. Den mest udbredte er “åndelige øvelser i hverdagen”, hvor man mediterer over en bibeltekst hver dag og mødes med en åndelig vejleder en gang om ugen.

Mere om de åndelige øvelser findes her: http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-prayer/the-spiritual-exercises